Élet az Állandóság házában

Ha csöndben vagyunk, ha hangosak vagyunk, ha kivonulunk, ha szerepeket veszünk fel, ha mindezért szenvedünk, vagy esetleg – átmenetileg – szenvedésmentesek vagyunk, mindegy, nehéz nem észlelni és nehéz letagadni, hogy végtelenül egyedül vagyunk, nincs igazi társ, sőt igazi társat már képzelni sem tudunk. Ha benézünk, ha kinézünk, sehol senki. Ezt úgy is értenünk kell, hogy mi magunk sem vagyunk. A képernyő: üres.

Ha ez az állapotélmény ránk telepszik, mérhetetlen fáradtság vesz erőt rajtunk. Ha aludni megyünk, sőt a fal felé fordulunk, abban bízva, hogy elfordulhatunk a világtól, akkor is áttetszik normál tudatállapotunkon, hogy nincs kivel élnünk; nincs olyam ember, akiért érdemes lenni odaadni az életünket, úgy, hogy a magunk élete is visszanyerhető legyen. Nem tudunk elbújni a létélmény elől, pedig a léttudatosítást jegeljük.

Ha közben a világ még ránk ront, a munkahely abroncsként rád szorul, a negatív nyomástól térdre esel, a szomszéd fenyegetőzik, a férj késpengét tör, avagy baj bajt követ, sokfelől támadást látsz, az égbolt beszürkül, akkor már se befelé, se kifelé nem nézel, már nem észleled, hogy senkid sincs és magad sem találod és még nem is imádkozol, vagy nem meditálsz. Ám tudatalatt, elmealatt, lélekalatt ott terpeszkedik a kétségbeesés. A szeretetnélküliség.

Ha még a remény után nyúlnál, ha szerencsétlenség érzékelésed lekapcsolnád, ha a fázós, havas-esős felhőtakaró alatt látnád a fénylő eget, ha végtelen tompultságod eloszlana, akkor, igen, akkor talán mégis csak a remény, vagy a boldogság felé hajolnál, csakhogy a remény tárgytalan, megfoghatatlan, szimbólum-nélküli, emléktelen. Tudatosul benned, hogy nincs olyan személyes tapasztalatod, hogy valaki – Isten vagy ember – tökéletesen szeretett volna. És Te is Őt.

Sírjál csak.

Sírni jobb, mint fuldokolni, a sírás bejárat a boldogsághoz.

Ha így van, akkor még van rá esély, hogy az alacsony sámlira felállva, kiegyenesedve és kibámulva normál tudatállapotból, mint egy sírboltból, a homlokunk fölötti térdiőben észrevegyük, hogy a valóság nem egylépcsős, nem egyszintes, hanem – vízszintesen is feküdve – négy vagy ötszintes valóságban (létben és tudatban) élünk. Ünnepelheted. Te magad és a Te valóságod tágas, olyan, mint egy többemeletes torony, fel és le lehet benne közlekedni. Ha hiszed, ha nem, végtelen a mozgásesélyed.

Akkor még van esély arra, hogy felismerd magadban az Önvalót. Ne foglalkozzál azzal, hogy másik hiszik-e, vagy nem, két agyad, két elméd, két szíved van. Ez a második Szív, a valószív, vagy – ahogy a régiek mondták – az egyetlen valóság. Eddig is, ezután is ez vagy. Ez az Isten Benned, ez a Szentlélek, ez minden vallás Istene. De nem ezzel kell törődnöd, elég elengedni felesleges gondolataid, csípős-bántó érzéseidet, elég örülni a félelmeidnek, vagy szeretettel átölelni őket és aztán csak tapasztald Őt.

Akkor még van esély arra, hogy a szeretet-tapasztalatot, vagy a virtuális szeretet- élményt kitágítsd, mint azt a cipőt, amely nagyon szorít. Az igazi cipő: hajó a túlpartra. A szeretet nem mindig jön, nem mindig megy, furcsa jószág, mint lila tehén a havasokban, lehet, hogy mindig is ott volt a domboldalon. A szeretet van, tágítsd körülötte a teret. Ne fojtsd le magadban, ne félj, ha mindenki eláraszt. Enged, mint a sast szárnyalni, mert a szeretet nemes és magas, mint a sas és a hegyorom feletti légtér.

Akkor már van esély arra, hogy virtuális sílécet csatolva végigvágtassál az égi rónán, hogy beússzál az Abszolútum kapuján, hadd fodrozódjon utánad az égbolt feletti csatorna. Te már bent vagy a Kapun belül. Mindegy, hogy a kapu előtt, mögött, fölött Istennel, Atyával, Mindenhatóval, vagy az Örök Eggyel találkozol. A tökéletes fény – a fényen túli fény – átjár, átalakít, a boldogság-élmény emberen-lelken túli. Nem kell ahhoz klinikai halál állapotába kerülni, hogy az örök szeretetet megtapasztald. És akkor sírásra sincs szükséged.

De addig is, amíg végre mindig az Önvalódban élsz, amíg már nem mozdulsz ki az Abszolútum előteréből, amíg zsíros kenyérként majszolod azt a felismerést, hogy az Önvalód és az Abszolútum Egy, addig is kedves Barátom, Szerelmem, Testvérem egyetlen kis ugrást tegyél meg. Képzeld el fizikai valóságként, rezzenetlen tóként, vagy alvó mezőként, vagy – fateteji – fészekként azt a helyet, amit nevezzünk csendben az állandóság élményének lakhelyeként. Sziget ez, tetőtéri odú, égigérő álom csúcsa, de ne legyen kétséged: ez nem az alsó vagy a középső világokban van. Ez fent van a valóság negyedik vagy ötödik emeletén. Mindig is ott volt.

Az Önvalód kezdetek óta ismeri a helyet, most csak újrateremted; elég elképzelni, vízióként álmodni. Nincs benne sok minden: ágy, asztal, meleg takaró, meg egy kis számítógép, hogy e-mailt küldj az Istennek. Ez az Állandóság Háza. Ez a puha, gyámolító, örök erőt adó, fénylő, halk, lebegő, végtelen állandóság otthona. Ha nem találod magad, ha nincs senkid, vagy csak zokognál, csukd be a szemed, lépje az Állandóság Rejtekébe, vedd fel a vajszínű pamutruhát, feküdj végig az ágyon. Érezd, hogy Örök vagy, átölelnek, s szeretnek. Ott van mindenki, aki hiányzik. Ott vagyok én is.

Ez a kis ugrás beemel a mindenségbe. Egy vagy vele. Összeolvadtok.

Ha ott vagy a fényházban, vagy tartósan ott leszel, már nem kérdés, hogy saját, szenvedő, lenti életed merre fordul. Nincs mitől félned. Ne várj semmit, minden gyönyörű. Ne akard a sorsod átfordítani. Az igazi megoldás ugyan is eleve készen van, régóta. Az idők eleje óta, sőt az időtől vagy tértől függetlenül. Nincs más dolog, mint engedni, hogy a Mindenható, vagy az Örök Egy az egyik naptól a másikig vezesse az életed. A legjobb pillanatban mindig a legjobb módon teljesül minden konkrét vágyad. Az Állandóság Mezője Te/Én vagy.

Ha mindig ezen a helyen maradsz, örökké védett vagy, soha többet nem leszel egyedül. Most sem vagy.

Az utolsó szubatomi kvantumtered is felforrósodott a tökéletes szeretet lángjától.

Varga Csaba

Egy gondolat a “Élet az állandóság házában” -hoz

 • 2017-01-27 at 00:17
  Permalink

  Egy világciklus szereposztása

  jószerivel nem is tudtam, miért
  csak zokogtam hajnalig

  és a holnap hűségesen várt rám

  ajándéka volt számomra
  és én átzokogtam
  az egész napot

  és még egy éjszakát őszintén sírtam
  tehetetlenségem égbekiáltó tényétól leroskadva

  és évmilliók teltek
  és újabb millió évek

  sírva töltöttem az Örökkévalóságot

  fárasztó volt, nagyon
  és szörnyen ostoba

  és akkor az Angyal észrevette:
  már nem bírom elhinni, hogy szenvedni akarok

  látta, hogy megállottam pihegni

  és… Akkor…súgott nekem

  egy ötletet:

  ezentúl fáradjál ugyanilyen szívesen
  és kitartóan
  és őszintén
  a boldogságodért
  keress, áldozz, tanulj, tűrj, adj, figyelj, kérj, döntsél
  és tegyél meg mindent érte
  újra és újra és újra…

  butaságom ettől még nem szűnt meg teljesen

  azt hittem, én gondoltam e nagyszerű tervet (hahaha)

  és mivel már hozzászoktam
  hogy higgyek magamnak
  minden őrültségemben
  ezért rögvest belevágtam
  hogy megtanuljak élni
  Tökéletesen

  Isten szólította az Angyalt:

  „Jól végezted dolgodat.
  Segítsd tovább e Lelket!

  Amikor pedig elérte az Örök Boldogságot Énbennem,
  Jutalmul te is megkapod
  A SZABAD AKARATOT,
  mint minden Gyermekem.”

  Az Angyal leborult
  ujjongott és sosem ízlelt hála tört fel Szívéből:
  áldotta az Urat teljes lényével

  megköszönte
  hogy már csak ilyen kevés idő van hátra addig

  amíg kényszerű tévedhetetlen jóságát átválthatja
  önként vállalt tökéletes jóságára
  Atyja Kegyelméből

  Faggatódzó

  Szabad vagy-e, őszinte Lélek?
  Mersz-e merülni Végtelen Csendbe?
  Hiszed-e daloló Szíved Igazát?
  Örök-e szemed mélyén a Virág?

  Riadsz-e még a tisztító Lángtól?
  Vágysz-e rá, hogy légy Konnyű Fehér?
  Egyszerűn búcsúzol-e a Világtól?
  Tudod, hogy bennsődben óriás a Tér?

  Adnád-e mindened Önnönvalódért?
  A Békéért, úgy-e, mily kis ár a halál?
  Igaz-e, eltűrnéd a keresztet a JÓ-ért?
  Tudd: az Ég Áldása Szívedbe talál…

  Ébresztő

  lépj ki a Fénybe
  fordulj a Napnak
  őszintén, bátran
  maradj szabadnak

  bontsd ki a szárnyad
  zuhanj a térbe
  könnyen, lebegve
  oldódj a Létbe

  ne félig éljél
  ne ritkán táncolj
  mindent reméljél
  senkit ne vádolj

  tárd ki a Szíved
  áldozz mosollyal
  szeressél mindent
  légy Lelked hangja

  ne féljel élni
  értsed halálod
  minden elmúlik
  TE maradsz végig

  ne add fel soha
  magadon győzzél
  önként add oda
  s befelé nézzél

  mi se marasszon
  ha Lelked hordod
  egyre lépj, lassan
  légy … csendben …boldog

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük